Aikido za decu

Roditelji preporučuju: ovo su idealne borilačke veštine za decu

Mladi Aikidisti posmatraju demonstraciju

Od napornog karatea do elegantnog Aikida, postoji toliko naizgled kvalitetnih borilačkih veština za decu. Evo kako ih roditelji rangiraju.

Borilačke veštine su odličan izbor za decu, obzirom da pružaju realno i upotrebljivo znanje koje malo koji drugi sport može dati. Posebnu prednost nose zbog raznolikosti treninga i zabavnih vežbi u kojima mališani uživaju. Međutim, u Beogradu postoji na desetine borilačkih klubova, sve od džudoa do kik-boksa, karatea i tekvondoa. Pritom, nije svako iskustvo jednako prijatno za dete. Ovo su 3 borilačke veštine u kojima će Vaš mališan sasvim sigurno uživati.

3. Džudo

Roditelji smatraju da je džudo jedna od tri najbolje borilačke veštine za decu. Razlog? Zabavni treninzi, ali pre svega fizički razvitak. Džudo je pravi izbor ukoliko je dete gojazno i treba razviti gornji deo tela.

Nastao je u Japanu, a koristi se mnogim hvatovima i bacanjima koja zahtevaju snagu. Zato je ova borilačka veština odlična za decu krupnije građe. Džudo takmičenja mališanima omogućavaju da osvoje i po koju nagradu, a oni perspektivniji imaju i potencijalnu mogućnost takmičenja na Olimpijskim igrama iz ove discipline.

Džudo

Veliki plus kod džudoa je činjenica da se može primeniti u raznim situacijama pa spada u najupotrebljivije borilačke veštine. Naravno, preduslov tome je adekvatna konstitucija kako bi tehnike delovale.

2. Karate

Nećete se začuditi što je karate na spisku. Poznat širom sveta zahvaljujući opasnim glumcima (jedan je Čak Noris) i verovatno prvi sport koji roditeljima padne na pamet kada se pomene termin borilačka veština.

Šalu na stranu, za razliku od džudoa, karate mogu trenirati baš sva deca. Ne postoji “idealna” građa, niti tip telesne konstitucije koji će pomoći detetu da ga lakše ili bolje primeni.

Postoji veliki broj karate klubova u Beogradu, tako da će verovatno jedini problem vezan za treniranje biti odlučiti u koji klub treba upisati dete. U karateu su takođe zastupljena takmičenja, no relativno manje fizički naporna od džudoa.

Dve devojčice treniraju karate

1. Aikido

Među ispitanim roditeljima, Aikido je apsolutni favorit.

Glavna prednost Aikida u odnosnu na sve druge borilačke veštine je mogućnost koju deci pruža da se razviju ne samo fizički, već i mentalno, psihički i duhovno.

Aikido za decu

Aikido treninzi su struktuisani tako da oplemenjuju sve nivoe ličnosti. To znači da deca putem vežbanja tehnika ne samo da razvijaju svaku veću mišićnu grupu u telu, već i uče kako da probleme rešavaju na inteligentan način, bez upotrebe snage – te ga mogu trenirati sva deca, bez obzira na kilažu, građu ili snagu.

Još jedna prednost Aikida u odnosu na druge borilačke veštine za decu je činjenica da nema takmičenja koja bi prouzrokovala rivalstvo između dece ili pritisak na mališane da osvoje medalju. Deca jednostavno uživaju trenirajući sa vršnjacima bez stresa, usavršavajući svoje veštine.

Aikido za decu

Osim toga, roditelji smatraju da je veoma korisno što je Aikido pre svega samoodbrambena veština, tako da decu uči da žive u miru i harmoniji, ali pruža zaista upotrebljivo znanje za najneprijatnije situacije.

Zašto je Aikido najkvalitetnija borilačka veština za decu?

Od 23 roditelja sa kojima smo razgovarali, 73.91% je čulo za karate, ali ne i za konkretne načine kojima zaista stimuliše razvitak deteta. Naspram toga, svi roditelji čija deca treniraju Aikido tvrde da ga ne bi menjali ni sa jednom drugom borilačkom veštinom za decu na svetu, upravo zbog činjenice da pospešuje ne samo fizički već i psihički razvoj mališana svih uzrasta. Evo mišljenja jednog od ispitanika.

Tamara Stojanović, ispitanik

“Sina smo dali na Aikido nakon što smo dosta dugo razmišljali koji je pravi sport za njega. Uživa na treninzima a napredak u ponašanju i mentalnom sklopu je vidan. Naučio je i puno korisnik bacanja i tehnika. Aikido definitivno spada među najbolje borilačke veštine za decu.”

Tamara S.

Vrhunski Aikido klub u centru Beograda

Deca vežbaju Aikido

Prva od tri najkvalitetnije borilačke veštine za decu po mišljenju roditelja, Aikidu za decu pruža mogućnost psihofizičkog, umnog i duhovnog razvoja na dinamičnim treninzima u kojima deca uživaju sa svojim vršnjacima. Otključajte pun potencijal Vašeg deteta. Budite uvek u toku o vestima i savetima za razvoju Vašeg mališana – prijavite se na našu mejling listu.

* indicates required

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *